Offentligheten som inte finns

Hur är det då egentligen ställt med den “rimliga” offentligheten? Med rimlig så menar jag naturligtvis det man kan få från stat, landsting och kommun. Är den kommunala verksamheten lättsam att ta del av?

Ibland kan man tänka lite på det här med offentlighet. Det jag lätt kommer att tänka på ar hur enkelt det ska vara i Sverige för gemene man att komma åt offentliga handlingar. Hur ligger det till med det i verkligheten då?

Man kan lätt gå in på den omtalade sidan lexbase, snabbt kan man komma fram till om du eller jag är med i någon form hos rättssystemet. En skampåle som en del vill uttrycka det. Man kan lika enkelt gå in och göra en kreditupplysning på en människa och få reda på hur det är ställt med hur vida den har varit gift, äger fastigheter, har skulder hos kronofogden eller hur många och mycket det finns i lån. Man pratar ofta om att det måste finns giltig grund för en kreditupplysning, men det är faktiskt bara ord. Finns det någon som tar felaktiga upplysningar så kommer det ändå inte att bli någon åtgärd mot den personen.

Hur är det då egentligen ställt med den “rimliga” offentligheten? Med rimlig så menar jag naturligtvis det man kan få från stat, landsting och kommun. Är den kommunala verksamheten lättsam att ta del av?

Nej skulle jag snabbt svara på den frågan. För nog är det märkligt att jag med en enkel knapptryckning som tar maximalt tjugo sekunder att utföra, kan ta del av mitt brottsregister. Men vill jag ta del av vilka motioner som är ställda i fullmäktige under mandatperioden, så kan jag inte ta del av det på en hemsida. Jag har skickat mail till kommunen och frågat om de kan skicka dem till mig. Frågan är bara om det går? Är det offentligt då? Jag måste med andra ord uppge vem jag är för att ta del av kommunala motioner. Men brottsregistret fixar jag anonymt på en hemsida.

Jag har även begärt ut en del dokument från de kommunala bolagen. Dokument som naturligtvis finns lagrade som dokument på en dator. Tror ni att de kan skicka dessa dokument till mig? Nej naturligtvis inte, de måste av någon outgrundlig anledning skriva ut dessa på papper. En åtgärd som innebär att jag måste åka med min bil, betala pengar för pappren, åka bil tillbaka. Detta bara föra att skanna in dessa papper för att använda på datorn.

Naturligtvis är denna åtgärd bara för att jag inte ska vilja ta del av uppgifterna. Är det då offentligt? nja, inte ska det vara lättare att få veta huruvida jag har lån på min bil än att jag ska få ta del av verksamheten i ett kommunalt bolag. Ett bolag som jag följaktligen är delägare i.

Man kanske ska se det som att vi borde jobba för mer offentlighet, inte mindre. Sen om det är rätt att “hänga” ut dem med domar i bagaget tänker jag låta vara osagt.

1 comment on “Offentligheten som inte finns”

  1. Pingback: Offentligheten som inte finns | P.O Byström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>